Saksalainen psykiatri Aleksander Korte: Sukupuolidysforian lisääntyminen on ajankuvamme ilmiö

Saksalaisella psykiatrilla Aleksander Kortella on oma näkemyksensä siitä, miksi sukupuolidysforia on lisääntynyt etenkin teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa. Hänen mukaansa transsukupuolisuus tarjoaa uuden alustan identiteettipohdinnoille.

Sukupuolidysforiasta kärsiviä lapsia ja nuoria hoitava psykiatri Alexander Korte kertoo, että potilasmäärät ovat kasvussa myös Saksassa. Luvut ovat räjähtäneet käsiin viimeisen kymmenen vuoden sisällä. Suurin osa heistä on teini-ikäisiä tyttöjä.

Mistä tämä johtuu?

Korten mukaan puberteetti vaatii tytöiltä enemmän sopeutumista ja tuntuu joistakin ylivoimaiselta. Tässä suhteessa voimme mahdollisesti vetää yhtäläisyyksiä dysforian ja syömishäiriöiden välille – kyse on kehonkuvasta kumpuavasta ahdistuksesta.

Jotkut ihmiset samaistuvat vastakkaiseen sukupuoleen jo lapsina. Mutta Korte pitää huolestuttavana tätä suhteellisen uutta ilmiötä, jossa yhä useammat nuoret alkavat yhtäkkiä kokea dysforiaa. Korte on skeptinen sen suhteen, onko tässä ilmiössä lainkaan kyse transsukupuolisuudesta. Hän pitää todennäköisempänä, että dysforian takaa löytyy muita syitä. Valitettavasti moni nuori luulee, että sukupuolenkorjaus parantaa nämä muut ongelmat. Kyse on kuitenkin illuusion luomasta toivosta.

Mikä on kantasi blokkerihoitoon?

Korte kertoo olevansa kriittinen hoitoa kohtaan. Ongelma on, että lähes kaikki blokkerihoitoa saaneet jatkavat myöhemmin hormonihoitoihin. Toisin sanoen: kun tehdään päätös blokkerihoidosta, tehdään käytännössä päätös myös hormonihoidosta, vaikka nuoria ei voida varmaksi edes diagnosoida transsukupuolisiksi.

Blokkerihoitoa kuitenkin suositellaan jopa 9-10 vuotiaille. Tähän Korte toteaa, että voiko lapsi tai nuori tehdä näin suuria elämäänsä koskevia päätöksiä. Tiedämme, että nuorilla on taipumus tehdä hätäisiä päätöksiä, vastuuttomiakin, ja siksi ajattelemme, että he tarvitsevat suojelua. Tämä pätee mm. alkoholiin ja huumeisiin ja kotiintuloaikoihin. Miten lapsi voisi päättää omasta blokkerihoidostaan?

 

Miksi haluat, että nuori käy läpi murrosiän?

Puberteetti on välttämätön identiteetin kehitykselle niin sosiaalisesti kuin seksuaalisenkin kehityksen kannalta, Korte sanoo. Nuoren on saatava tutkia seksuaalista suuntautumistaan rauhassa. Dysforian taustalla voi olla hämmennystä, jopa vastenmielisyyttä mahdollista homoseksuaalisuutta kohtaan – jos tämä ohitetaan blokkerihoidon avulla, niin hoito on epäeettistä.

 

Miksi puhut transtrendistä?

Korten mukaan voidaan miettiä, onko transsukupuolisuus yksi uusi tapa käsitellä identiteetin kehittymistä. Kun katsomme taaksepäin historiaan, voimme erottaa samankaltaisia ilmiöitä. 1990-luvulla mediassa ja konferensseissa kohistiin sivupersoonahäiriöstä; nykyään siitä ei puhu enää kukaan. Korte uskoo, että trans voi hyvinkin olla ajankuvamme ilmiö –sinänsä tuomitsematta tai arvottamatta sitä – sillä meillä todella on yhtäkkinen piikki nuoria, jotka pitävät itseään transsukupuolisina.

 

Onko tähän sosiaalisia syitä?

Elämme ylipäänsä rajojen rikkomisen ja laajentamisen aikaa, Korte pohtii. Tähän liittyy globalisaatio, sekava kansainvälinen talous ja kaikenlainen sääntelyn purkaminen. Samalla aikaamme kuvaa myös kohtuuttomuus – esimerkiksi koskien nettipornoa. Kaikki tämä kuuluu postmoderniin ja neoliberaaliin aikaamme, jossa kaikkea halutaan koko ajan enemmän ja nopeammin. Kaikki tämä heijastuu myös seksuaalisuuden alueelle. Moderni yhteiskunta uskoo utopistisesti progressioon, joka tyydyttää kaikki tarpeemme. Meidän ei tule olla yllättyneitä siitä, että tämä heijastuu myös lääketieteeteen ja ylipäänsä koko käynnissä olevaan gender-keskusteluun.

 

Sinua on syytetty transfobiasta ja oikeistopopulismista.

Kyllä, aihe on ideologisesti tulenherkkä, Korte toteaa. Faktoihin ja tieteeseen pohjautuva keskustelu on joskus jopa mahdotonta tästä syystä. Tämä on traagista, sillä ideologia on tieteen kuolema. Äänekkäimmät transaktivistit – vaikka heillä on tietenkin oikeus mielipiteisiinsä - eivät kuitenkaan edusta kaikki transihmisiä tai heidän tukijoitaan. On myös huomattavaa, miten merkittävä poliittinen kysymys nykyään on se, mikä on ihmisen kanta gender-aiheita tai queer-teoriaa kohtaan, joka typistää sukupuolen lähinnä sosiaaliseksi konstruktioksi. Minulle tieteentekijänä tämä ajatus on aivan liian absurdi, jotta voisin uskoa siihen.