SVT: Itsemurhariskiä käytetään perusteena nuorten transihmisten sukuelinkirurgialle – näyttöä väitteelle ei ole

Julkaistu 9.10.2019

 

SVT uutisoi tutkivan journalismin ohjelman, UPPDRAG GRANSKNINGIN tekemästä selvityksestä koskien Ruotsin uutta translakialoitetta. Ruotsin hallitushan on ehdottanut, että 15-vuotiaiden olisi mahdollista leikkauttaa sukupuolielimensä ilman huoltajan suostumusta. Ehdotus perustuu muun muassa väitteelle, että nuoria transhenkilöitä kuolee oman käden kautta heidän odottaessaan pääsyä tähän peruuttamattomaan leikkaukseen. Mutta Uppdrag granskning paljastaa, että tälle väitteelle ei ole todisteita, vaikka se on peräisin valtion teettämästä selvityksestä. Mistä on kyse?

”Kysymys on elämästä ja kuolemasta”

SVT: uutinen kertoo siis lakiehdotuksesta, joka laskisi sukuelinkirurgian saamisen ikärajan 18 vuodesta 15 vuoden ikään erityisistä syistä. Jopa vastoin huoltajien tahtoa. Tasa-arvoministeri Åsa Lindhagen (Miljöpartiet) on todennut, että on äärimmäisen tärkeää saada uusi lainsäädäntö valmiiksi. - ”se voi olla elämän ja kuoleman kysymys”.

 

Väite, että sukuelinten kirurgia nuorella iällä olisi elämän ja kuoleman kysymys, on peräisin valtion selvityksestä vuodelta 2014, joka on perusteena hallituksen lakiehdotukselle.

 

Selvityksessä lukee näin:

”Erityisen tärkeää on huomioida, että nuoret transsukupuoliset tekevät itsemurhia odottaessaan leikkaukseen pääsyä sukupuolidysforian aiheuttamasta kärsimyksestä johtuen.”  

 

Tämä tieto esiintyy selvityksessä viidessä eri kohdassa, mutta viitteet puuttuvat.

 

Kun Uppdrag granskning otti yhteyttä useisiin asiantuntijoihin, jotka olivat osallistuneet selvityksen tekemiseen, ei kukaan heistä osannut sanoa, mistä tieto on peräisin.

 

- Minä en pysty vastaamaan siihen, miten me olemme kirjoittaneet ja miksi siinä lukee juuri niin. Siinä pitäisi lukea, että nuoret transhenkilöt tekevät itsemurhia johtuen niistä elinolosuhteista, joissa he elävät. Se on harmillista, se on väärin muotoiltu, totesi  selvitystä laatimassa ollut sihteeri

 

 

”Siinä ei koskaan saa tehdä virheitä”

Eniten sukupuolidysforiasta kärsiviä nuoria vastaanottaa Tukholman lasten ja nuorten psykiatrian eli BUP-poliklinikan KID-tiimi. Osaston ylilääkäri Louise Frisén sanoo, ettei ole koskaan kuullut kenenkään kuolleen sen aikana, kun on jonottanut heidän vastaanotolleen.

 

-Me saisimme tietää, jos joku olisi tehnyt itsemurhan, kun se ihminen ei sitten saapuisi vastaanotolle tai lähetteen kirjoittanut BUP ottaisi meihin yhteyttä.

 

Uppdrag granskning on ottanut yhteyttä myös muihin lääkäreihin, eikä kellään heistä ole kokemusta siitä, että nuoria potilaita olisi kuollut oman käden kautta sukupuolielinten kirurgiaa odotellessa. Päinvastoin lääkärit varoittavat, että nimenomaan kirurgialla voi olla vakavia seurauksia, koska ei ole tavatonta, että henkilöt, jotka ovat tehneet sukupuolenkorjauksia, katuvat myöhemmin.

 

Lakiehdotus on saanut ankaraa kritiikkiä sekä oikeusneuvostolta että useilta lausunnonantajilta. Sahlgrenskan yliopistollinen sairaala kirjoitti, että leikkaukset voivat johtaa lisääntyneeseen kärsimykseen pitemmällä tähtäimellä, ja että sekä kliinistä kokemusta että tieteellistä tutkimusnäyttöä puuttuu alle 18-vuotiaista lapsista.

 

Myös lastenlääkäriyhdistys suhtautuu kielteisesti lakiehdotukseen, sanoo Anna Olivecrona, hormonilääkäri. Hän on sitä mieltä, että ennen 18 vuoden ikää ihminen ei pysty arvioimaan niin tärkeän päätöksen seurauksia kuin mitä sukupuolielinten kirurgialla on.

 

Samaan aikaan kuitenkin nähdään näiden nuorten henkilöiden kärsimyksen suuri määrä, eikö silloin voisi olla erityistä syytä tehdä tätä aikaisemmin?

 

-Se on juuri se vaikea kysymys, että tehdään joka tapauksessa oikein eikä koskaan saa tehdä virhettä. Koska siinä yhdessäkin tapauksessa, kun se on päätös, jota ihminen katuu myöhemmin, niin sillä on vakavia seurauksia, sen vuoksi olen kuitenkin sitä mieltä, että meidän pitäisi seurata varovaisuusperiaatetta, tietoisina siitä, että se lisää kärsimystä osalle potilaista. Mutta jotta minimoidaan riski, että siinä tehtäisiin virhe.

 

 

Varoittaa tekemästä elämää mullistavia päätöksiä

Danuta Wasserman on psykiatrian professori ja Ruotsin johtava itsemurhien asiantuntija. Hän varoittaa tekemästä elämää mullistavia päätöksiä tai suuria leikkauksia ihmisille, jotka voivat huonosti ja joilla on itsemurha-ajatuksia.

 

-Miksi me suosittelisimme mitään muuta tässä tilanteessa, kun me tiedämme, että monet transihmiset ovat ahdistuneita ja syvästi masentuneita.

 

Mitä apua he tarvitsevat?

 

-Itsemurhien ehkäisyn suhteen näyttö osoittaa selvästi, että nuorille pitää tarjota keskusteluterapiaa puberteetin aikana, ja ennen ja jälkeen puberteetin, ja siitä on monia tutkimustuloksia.

 

Kansanterveyslaitos suhtautuu positiivisesti lakiehdotukseen. Britta Björkholm, laitoksen osastopäällikkö, on sitä mieltä, että heidän tehtävänsä on työskennellä ”tasa-arvoisemman terveyden puolesta koko maassa”.

 

-Silloin meidän lähtökohtamme oli Lapsen oikeuksien sopimus ja lapsen oikeus itsemääräämiseen.

 

Te tulkitsette Lapsen oikeuksien sopimuksen niin, että on tärkeää antaa 15 vuotta täyttäneille lapsille itsemääräämisoikeus mahdollisesta sukuelintenkirurgiasta?

 

-Kyllä, heidän pitää saada ainakin osallistua omaan hoitoonsa.

 

Onko teillä jotain näyttöä siitä, että he voisivat paremmin siitä, onko teillä jotain todisteita?

 

-Ei, me emme ole tutkineet sitä.

 

 

”Luotan selvityksen tekijöihin”

 

Sosiaaliministeri Lena Hallengren (sosiaalidemokraatit) viittasi äskettäin itsemurhiin eduskuntakeskustelussa, jossa lakiehdotuksesta keskusteltiin. Uppdrag granskningille hän sanoo, että hänen lähtökohtansa on, että hänen saamansa valtion selvitykset pitävät paikkansa.

 

Mutta nyt me olemme puhuneet selvityksen tekijöille, ja he sanovat, että se on väärin muotoiltu.

 

-Mutta minä luotan selvityksen tekijöihin. Millään muulla tavalla en voi toimia, koska silloin en voisi antaa tehtäväksi jollekulle palata asiaan selvityksen tai lausunnon kanssa, jos minun pitää kyseenalaista joka ikinen pilkun paikka. Se mitä sen sijaan tapahtuu seuraavaksi, on että lausunnonantajat antavat mielipiteensä.

 

Lena Hallengren ei ollut sosiaaliministeri silloin, kun lakiehdotus esitettiin. Kysymys on ollut hänen pöydällään tammikuun puolesta välistä alkaen.

********************

Sukupuolidysforiasta kärsivien nuorten määrä on lisääntynyt dramaattisesti myös Ruotsissa, ja monilla heistä on lisäksi useita muita psykiatrisia diagnooseja. Kasvu tapahtuu kaikissa länsimaissa – ja kuten Uppdrag granskning aiemmin on kertonut, tästä uudesta kasvavasta potilasryhmästä ei ole tutkimuksia:

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/explosionsartad-okning-av-tonaringar-som-genomgar-konskorrigering